Fogimplantátumok - Genius Central Dent - Mosonmagyaróvár

Fogimplantátumok

Professzionális fogászat és implantológiai klinika

Mosonmagyaróváron

A fogászati implantátumokat kb. 40 éve alkalmazzák rendszeresen. A fog implantátum tulajdonképpen egy műgyökér, amelyet műtéti úton az állcsont fogatlan részére helyezünk be. Különösen előnyös akkor, amikor a szomszédos fogak egészségesek, ezért lecsiszolásuk nem indokolt. A fogimplantátumok nem csak rögzített pótlások pilléreként szolgálhatnak, hanem jobb tartást biztosítanak a kivehető protéziseknek is, ezért alkalmazásuk minden fogatlan páciens esetében szóba jöhet.

A következő implantátumokkal foglalkozunk:

Mik a fogimplantátumok előnyei?

Az implantátumok előnye kézenfekvő. Visszaadja a biztos és kényelmes harapás érzetét, megteremtve ezzel a könnyed táplálkozás és biztos mosoly lehetőségét. Elégedett páciensek sora számol be az implantációs fogpótlások kiváló funkciós és esztétikai értékéről, különösképpen teljesen fogatlan állcsontok esetén. Ilyenkor ugyanis még a tökéletesen elkészített teljes protézisekkel sem érhető el olyan rágóerő és stabilitás, mintha a protézisek helyben tartását implantátumokkal biztosítjuk.

Miből készülnek a fogimplantátumok?

Az alsó és felső állcsontot egyaránt ábrázoló panoráma röntgen készítése valamint a száj klinikai anatómiájának vizsgálata után az orvos elkészíti az Ön igényeinek legmegfelelőbb kezelési tervet. Érzéstelenítést követően a kérdéses állcsont területén szabaddá tesszük a csontfelszínt. Itt kerül kialakításra az implantátumot befogadó csontágy. Ezután helyezzük be magát a csavarimplantátumot, mely fölött az ínyt összevarrjuk. Az egész 30-90 percet vesz igénybe – maga a műtét kb. 15 perc implantátumonként. A kezelés utáni esetleges kellemetlenségek nem haladják meg egy foghúzás után tapasztalható fájdalom szintjét. Kellemetlen továbbá, hogy az implantálás után 10 nap múlva kerül sor a varratszedésre, és ebben az időszakban nem hordható semmilyen kivehető fogprotézis.

Fontos tanácsok az implantáció utáni napokra:

 • Ne fogyasszon pár napig tejterméket (A tejben lévő baktériumok miatt elfertőződhet a seb)
 • Ne szívogassa és ne öblögesse a seb helyét. A többi fogat, úgy ahogy szokta megmoshatja.
 • A kapott antibiotikumot be kell szedni az orvos utasításainak megfelelően. Amennyiben fellépnek az esetleges mellékhatások, másfajta antibiotikumra kell váltani.
 • A varratokat 7-10 nap múlva ki kell szedetni, különben elfertőződhet a helye.
 • Az arcot azon az oldalon, ahol az implantáció volt borogatni, hűteni kell, mert nagyon bedagadhat. Amennyiben a kapott jégtasak elolvadt már, otthon szintén hűtheti valamivel azonban fontos, hogy ne hideg, fagyos dolog legyen, hanem csak hűvös.

A gyógyulási folyamat során a csont ránő az implantátum felszínére, így biztosítva annak stabilitását. Mindez a külvilágtól elzárva – az íny védelmében – történik. A gyógyulási idő (3-4 hónap) letelte után az implantátumot felszabadítjuk és kezdetét veszi a szükséges felépítmény (korona, híd vagy protézis) elkészítése, amely ugyanúgy orvosi és fogtechnikai munkafázisokból áll, mint hagyományos fogpótlások esetében.

Fontos információk a fogimplantátumról:

 • A fog implantáció nem minden esetben kivitelezhető. Az előzetes orvosi vizsgálat során derül ki, hogy az Ön esetében milyen fajta kezelésre van lehetőség.
 • Az implantációs fogpótlás felülvizsgálatára fél évenként szükség van.
 • A fog implantátumot viselő páciensnek törekednie kell a szájüreg maximális tisztán tartására, ami magában foglalja a fogak és a fogimplantátum szájüregben lévő nyakrészének ápolását.
 • Amennyiben a páciens az implantálásra igénybe vett állcsont területen kivehető protézist visel, ezt az operációt követő 10 napban (a varratszedésig) nem viselheti.
 • A rendszeres alkohol- ill. kábítószer fogyasztás valamint a dohányzás rizikófaktornak számítanak.
 • Bizonyos betegségek (cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek stb.) esetén a fogimplantáció ellenjavallt lehet. A mérlegelés az orvos feladata.
 • 16. életévüket be nem töltött páciensek esetében a fog implantáció szintén mérlegelendő.

Amennyiben kérdése van, időpontot szeretne vagy áraink érdeklik,
keressen meg bennünket!
Munkatársaink készséggel segítenek Önnek!

Magyarországon működő fogorvosi rendelőnk, az osztrák határ közelében nem messze Bécstől található. Pácienseinknek minden fogorvosi szolgáltatást nagyon kedvező áron tudunk biztosítani. Az orvosi és technikai színvonal mindenben egyezik a nyugat európaiéval.